Aardappel centraal in 6e Week van de Smaak!

Van 29 september tot en met 7 oktober is het weer Week van de Smaak! In deze 6e editie zal ‘de aardappel’ het speciale thema zijn. Deze beroemde knol is nog steeds de basis van de Nederlandse keuken. En de aardappel is behalve makkelijk te bereiden, ook nog eens een keer gezond en bevat hij weinig calorieën. Genoeg redenen om de aardappel eens in het zonnetje te zetten.
Ook het Frysk Eko Produkt haakt aan bij dit Smaakfeest van het jaar. Op 29 september kunt u ons vinden op de Berltsumer Feilingdei. Van 10 tot 16 uur zijn er allerhande activiteiten op en rond de oude markthallen in Berlikum. Ook de producenten van het Frysk Eko Produkt kunt u hier vinden, waarbij de aardappel centraal zal staan.

Onderdeel van de Week van de Smaak is de Helden van de Smaak verkiezing. Durk van der Schaaf, nestor van het Frysk Eko Produkt en ervaren aardappelteler, was één van de genomineerde maar haalde de landelijke finale niet. Tot 28 september kan er nog gestemd worden op de landelijke finalisten. Wat dacht u van de familie Overesch en hun Sallandse Pieper, of de familie Vos met de aardappel ‘Nieks Witte’.

Meer informatie over De Week van de Smaak en alle activiteiten en Helden van de Smaak vindt u op: www.weekvandesmaak.nl

Geplaatst in Geen categorie |

Op vakantie in de Alde Feanen

Gasconne runderen op hun vakantie adres in de Alde Feanen

De Bonaventura runderen zijn weer te vinden op hun vakantie adres in de Alde Feanen bij Earnewâld. Het zijn echte vleeskoeien van het ras Gasconne, een van oorsprong Frans ras afkomstig uit de Pyreneeën. Ook in het Friese land vermaken de koeien zich prima. Elk jaar reizen ze na de winter af naar het 4.000 hectare grote natuurgebied de Alde Feanen bij Earnewâld. Hier kunnen ze naar harte lust genieten van (kruiden)rijk en gevarieerd dieet. Dat proef je in het vlees.

Het vlees van de Gasconne runderen is te koop in de boerderijwinkel van Bonaventura. Of via de webwinkel www.bioweb.nl.

Geplaatst in Geen categorie |

Held van de Fryske Smaak verkiezing

Jaap Wilman fan Ingwierrum is snein keazen ta Held fan de Fryske Smaak fan dit jier. Wilman is as bouboer belutsen by de promoasje fan it jirpelras Wâldgieltsje. Neist de Wâldgieltsjes ferbout Wilman ûnder oare sipels, flaaks, koalsied en weet en hâldt er in keppel fleiskij. Op syn pleats Broersmastate wurde eigen produkten ferkocht. Wilman is keazen troch in faksjuery.

De publykspriis wie foar de famylje Jansen fan De Fochtel, dy’t jirpels teelt. Op 29 septimber wurdt út de provinsjale kandidaten de lanlike Held fan de Smaak keazen.

(Bron: Omrop Fryslân)

Geplaatst in Geen categorie |

Durk van der Schaaf genomineerd als Held van de Fryske Smaak

Durk van der Schaaf, mede-oprichter en nog steeds actief
deelnemer van het Frysk Eko Produkt, is genomineerd voor de Fryske Held van de Smaak verkiezing. De Held van de Smaak verkiezing 2012 heeft als thema ‘aardappelen’,
een nominatie voor Van der Schaaf was dan een logisch vervolg. Van der Schaaf was in 1966 één van de eerste akkerbouwers  in Friesland die voor een biologische
bedrijfsvoering koos. Daarmee is hij een belangrijke pionier voor de Friese biologische landbouw. Aardappelen zijn altijd een belangrijke teelt voor Van der Schaaf geweest. Hij heeft o.a. veel gedaan aan ontwikkeling en in stand houden
van diverse Friese aardappelrassen. Pootgoed van de Redmar en Nynke zijn nog steeds veel gevraagd. De Ballade aardappel is op de Biologische Markt in Leeuwarden, nog steeds een favoriete aardappel van velen. Kortom als iemand moet uitgeroepen worden tot Held van de Fryske
Smaak is het wat ons betreft Durk van der Schaaf. Ook u kunt tot vrijdag 29 juni uw stem uitbrengen . Op zaterdag 30 juni zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Geplaatst in Geen categorie |

Vijftien jaar biologische markt in Leeuwarden

Afgelopen vrijdag was het 15 jarig jubileum van de biologische markt in Leeuwarden.  Het zonnige lenteweer zorgde deze dag meteen voor een feestelijke stemming.  Het feest werd opgeluisterd met onder andere een kaasproeverij, demonstratie van Yogi thee en Simon Levelt koffie, proeverij van spreads van droogwaren groothandel De Nieuwe Band en diverse kortingsacties. Zo had Bakker Bolhuis korting op zijn broden en presenteerde hij bij de koffie en thee zijn heerlijke Fryske Dúmkes. Alle klanten van de Bioweb Fryslân groente en fruitkraam kregen als attentie een fles met Puur Noord Nederland sap mee. Deze actie was opgezet in samenwerking met biologische versgroothandel De Zaai-Ster. Samen met de appel en perentelers uit de Flevopolder wordt er elk jaar pure appelsap en appel-perensap gemaakt van de derde pluk appels. Dat zijn dus de appels die normaal gesproken niet goed genoeg meer zijn om de fruitkraam de halen maar waar wel heerlijke sap van wordt gemaakt. Het mooie lente weer en de extra activiteiten zorgde voor veel extra aanloop op het Waagplein, waar alle marktkooplieden elke vrijdag hun biologische producten aanprijzen. Een geslaagd feestje dus.

De biologische markt in Leeuwarden is nauw verbonden met het Frysk Eko Produkt. Zo vindt u elke week de verse groenten van Jochum de Boer, Durk van der Schaaf, Bonaventura en It Griene Strân in de groente en fruitkraam van Bioweb Fryslân. Hylke zwaait nu ruim een jaar de scepter of de groente en fruitkraam en doet dit met veel succes. Steeds meer mensen weten de weg naar de biologische markt te vinden. In de broodkraam zijn Jappie en Nelie de vaste krachten die elke week de broden en koeken van Bakker Bolhuis aan de man brengen.

De biologische markt is elke vrijdag te vinden op het Waagplein in de binnenstad van Leeuwarden.

Geplaatst in Geen categorie |

Fryske Eko Produkt presenteert zich op Event Groen

De producenten van het Frysk Eko Produkt presenteerden zich 23 t/m 26 februari op het Event Groen in het WTC Expo in Leeuwarden. Event Groen is een belevenis beurs, dit was terug te zien in allerhande doe activiteiten zoals spinning voor het goede doel, workshops, een ritje in een elektrische auto en ga zo maar door. Op het plein van de Frysk Eko Producenten konden de bezoekers kijken, ruiken, proeven, voelen aan de producten van Friese bodem. De stand was in samenwerking met Mulder Agro en Agriton, die gespecialiseerd zijn in bodemvruchtbaarheid. Bezoekers konden op de stand zelf voelen hoe bijvoorbeeld zo’n stukje Friese kleigrond voelt. Bezoekers waren geïnteresseerd en betrokken bij de diversiteit aan groene initiatieven. Op het duurzaamheidsevenement kwamen zo’n 10.000 bezoekers af. Wij, en ook andere standhouders, hebben de beurs ervaren als niet druk in aantal bezoekers, maar wel een erg geïnteresseerd publiek.

De producenten vanhet Frysk Eko Produkt presenteerden zich op het Event Groen in Leeuwarden

Geplaatst in Nieuws |

Friese Marktslager klaar voor 2012

Henk en Greetje Visser van de Friese Marktslager zijn helemaal klaar voor 2012! Sinds drie weken genieten zij van een nieuwe marktwagen. De nieuwe wagen is speciaal op maat gemaakt voor de Friese Marktslager zodat de producten nog beter tot hun recht kunnen komen. Naast de technische kant is daarbij ook aandacht besteed aan de buitenkant. Het resultaat, een fris en ruim ogende marktwagen waarin het heerlijk werken is met daarbij direct contact met de klanten door onder andere de lagere toonbank.

Maar er is meer reden voor feest. Het is tevens vijfentwintig jaar geleden dat Henk en Greetje elkaar het jawoord gaven. Naast een leven samen startte zij ook samen een bedrijf. Het begon met de slagerij waar een jaar later de marktkraam bij kwam. Greetje vertelt: ‘De eerste marktkraam was een vrachtwagen met achterin een toonbank waarbij mensen via een trappetje naar binnen konden om hun vlees uit te zoeken’. Een hele verandering vergeleken met de nieuwe marktwagen, wat laat zien dat hard werken, doorzetten en blijven innoveren van de Friesche Marktslager een succesvol bedrijf heeft gemaakt.

Door de jaren heen heeft de Friese Marktslager op vele plekken mogen staan. Sinds drie weken is daar een standplaats bijgekomen, namelijk Dronrijp waar u de Friese Marktslager van 8:00 tot 12:30 kunt vinden. De standplaats in Joure is om die reden verschoven van donderdagochtend naar de middag van 13:30 tot 17:00. Wilt u meer weten over de Friese Markslager en hun standplaatsen kijk dan op www.defriesemarktslager.nl  en op www.fryskekoprodukt.nl

Geplaatst in Geen categorie |

Sinterklaas lekkernijen

Zwarte Piet ging uit fietsen toen knapte zijn band
Toen moest hij wel lopen door het hele Friese land
Langs Workum en Dokkum en verder ging zijn tocht
In Jubbega vond Piet wat hij eindelijk wat hij zocht
De geur van vers gebakken pepernoten bereikte zijn neus
En liet Piet geen andere keus
Dan bij Bakker Bolhuis de winkel in te lopen
En daar taai-taai, amandelstaaf en pepernoten te kopen
Vanaf Jubbega kreeg Piet een lift naar Woudsend
Waar Piet zichzelf in de molenwinkel verwend
Met speculaasmix zodat hij ook thuis zelf kan bakken
En daarna misschien zijn fietsband plakken

Net als  Zwarte Piet genieten van heerlijke sinterklaas lekkernijen uit Fryslân? Kijk hier waar de producten van Bakker Bolhuis en Mole ’t Lam te koop zijn >>

Sinterklaaslekkernijen van Mole 't Lam en Bakker Bolhuis

Geplaatst in Geen categorie |

Samenwerking Bakkerij Bolhuis

Bakker Bolhuis bakt hoofdzakelijk biologische broden, daarnaast had hij nog een klein segment ‘regulier’ brood voor zijn winkel in Jubbega. Doordat de nadruk lag op het EKO assortiment kwam  het ‘regulier’ assortiment in het gedrang. In september 2011 is Berend Bolhuis een samenwerking aangegaan met Bakkerij van der Molen. De samenwerking houdt onder andere in dat Bakker Bolhuis zijn EKO assortiment brood levert aan de Van der Molen bakkerijen en het Van der Molen assortiment te verkrijgen is in de winkel in Jubbega. De winkel in Jubbega gaat zelfstandig verder onder de naam ‘Luxe Bakkerij Bolhuis’.  De productie en verkoop van EKO producten vindt plaats vanuit een nieuw opgerichte ‘EKO Bakkerij Bolhuis V.O.F.’ waarin Berend Bolhuis verantwoordelijk is voor de productie en Erik Huurman zorgt voor de bedrijfsvoering en commercie. Berend Bolhuis kan zich daarmee volledig richten op dat waar hij goed in is; het bakken van heerlijk biologisch brood en banket.

Geplaatst in Nieuws |

Week van de Smaak activiteiten

In het kader van de Week van de Smaak organiseert het Frysk Eko Produkt een tweetal  activiteiten. Een kookworkshop in Workum en een proeverij op de markt in Leeuwarden. Natuurlijke met Friese biologische ingrediënten. Zo kunt u zelf ervaren wat voor heerlijkheden uit eigen provincie komen!

Activiteit:
Workshop hartige taarten maken met biologische streekproducten

Waar:
kookstudio ‘De Roggemole’, Roggemolestege 5, Workum

Wanneer:
7 oktober             19:00 – 21:00
8 oktober             13.30 -15.30

Door:
Nynke van der Werk

Kosten:
€ 15,00 p.p

Meer info:
www.fryskekoprodukt.nl

Opgeven:            
info@nylander.nl

Lijkt het je leuk om eens te koken met pure, duurzaam geproduceerde biologische ingrediënten, meld je dan aan voor de workshop hartige taart maken.  De workshop wordt gegeven door Nynke van der Werk. De ingrediënten zijn puur, biologisch, zonder toevoegingen en komen veelal uit de streek. Zo komen de eieren van Fûgelfrij, Hichtum, meel van Mole ‘t Lam, Woudsend, groenten van It Griene Strân, Workum, en kaas van de Nylander, Workum. Prijs is €15.00 aanmelden kan via info@nylander.nl

Activiteit:
Proeverij biologische streekproducten

Waar:
Biologische Markt Leeuwarden Waagplein, Leeuwarden

Wanneer:
Vrijdag 7 oktober 11:00 – 15:00

Yt mar Frysk! Proef de pure, biologische  producten uit eigen provincie. Van 11:00 tot 15:00 kunt u heerlijke hapjes proeven op de Biologische Markt in Leeuwarden. U vindt ons op het Waagplein langs de gracht. Natuurlijk kunt u daar de ingrediënten van de proeverij ook direct kopen en thuis verder genieten.

Geplaatst in Nieuws |